Amerikansk eller brittisk engelska?

Att lära sig engelska är bland det mest praktiska men också kulturellt spännande man kan göra. Språkets olika varianter talas i många länder som modersmål, t.ex. Storbritannien, USA och Australien men är också vitt utbrett i hela världen.

UK-US_flagDet finns många engelska dialekter och variationer men de vanligaste är brittiska och amerikanska. Trots att språket i princip är detsamma finns det skillnader, både vad gäller stavning och ordval. Ibland kan samma ord betyda kapitalt olika saker och då kan det vara bra att veta vad som är vad för att undvika onödiga missförstånd.

Ska man jobba inom restaurang- eller casinovärlden är det viktigt att förstå sina kunder och här följer några exempel på skillnaden mellan brittisk och amerikansk engelska, med den brittiska varianten först:

  • pommes frites: chips/French fries
  • grill: grill/broil
  • förrätt: starter/appetizer
  • godis: sweets/candy

Inom turismsektorn kan följande ord skapa förvirring:

  • semester: holiday/vacation
  • fotboll: football/soccer
  • tunnelbana: tube/subway
  • biograf: cinema/movie theatre

Nu är det naturligtvis ingen panik om man råkar säga fel; både britter och amerikaner brukar vara så imponerade av svenskars språkkunskaper att de aldrig skulle bli irriterade vid felsägning.

Jobbar man som croupier gäller det också att vara på det klara med att amerikaner och britter kan ha ganska olika preferenser; till exempel älskar amerikaner blackjack medan engelsmän är mer sålda på roulette. Reglerna kan också variera och inom roulette har hjulen i USA två nollor medan de brittiska har en. Uttrycken är däremot ganska lika så här handlar det mer om att kunna de olika spelens vokabulär som fold, raise och kortlekens olika benämningar.

Språk har dock också att göra med hur man beter sig och använder kroppsgester. Till exempel gillar amerikaner att man önskar dem en trevlig dag med ett brett leende medan de mer reserverade engelsmännen kan uppleva det som lite överdrivet. Britter är å andra sidan extremt noga med artighetsfraser och man kommer ingen vart utan orden please och thank you. Är man i sällskap med britter på en bar förväntas man bjuda laget runt i tur och ordning medan amerikaner är mer fokuserade på att servera stora portioner av allt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *