Att motivera sina elever

Som pedagog är det viktigt att ha verktygen att motivera sina elever och det gäller alla åldrar. Bara för att en elev är lite äldre och har registrerat sig av egen fri vilja betyder det inte nödvändigtvis att han eller hon kommer att göra alla sina läxor, komma till alla lektioner och plugga med den entusiasm som man kanske skulle önska.

8244819328_c9ddee84edLärare använder sig av olika metoder men förutom att vara bra på att förklara och att han en stor portion tålamod gäller det att hela tiden komma på nya sätt att inspirera sina elever.

Lär känna eleven

Alla människor är olika och har olika intressen, vilket kan vara till stor hjälp för en lärare om han eller hon tar sig tid att lära känna eleven. Har man t.ex en ung man som är intresserad av motorcyklar kan man vinkla lektionerna att handla om resor, reservdelar och kända motorcyklister. En äldre elev som gillar klassisk musik kanske hellre vill läsa och prata om operor runt världen eller vad olika musiktermer heter.

Oortodoxa metoder och minnesteknik

Ett bra sätt att komma ihåg grammatiska regler och nya ord är att använda sig av associationer och minnestekniker som passar olika individer. För en språkstuderande i grekiska kan man t.ex lära ut att bokstaven iota är den minsta i hela alfabetet och att det är därför man säger på svenska ”inte kunna ett jota”. Ska man komma ihåg ordet perno, att ta, på samma språk kan man associera till ett päron som man tar från ett träd. Hitta på egna metoder… de hjälper verkligen.

Annorlunda studiematerial

Förutom de vanliga böckerna finns det massor av annat material tillgängligt i bibliotek, butiker och i digital form online. Avsluta lektionerna med att läsa en paragraf i en fransk skvallertidning eller en brittisk hårdrocksjournal. Lär ut en populär poplåt och sjung den i karaokeversion. Pinsamt, ja, men samtidigt gör det lektionen så mycket roligare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *