Hur hittar man motivationen?

Precis som när man ska börja träna eller banta kan det snart bli lite si och så med motivationen. Att packa gymväskan ter sig som ett Herkulesdåd och egentligen gör det väl inte så mycket att sätta i sig en liten chokladbit på en onsdag?

etkin-liderlik1Trots att det är roligt att kunna språk kan själva inlärningsprocessen upplevas som vansinnigt tråkig och det är ingen tillfällighet att många språkkurser börjar slutsålda men snart består av endast två eller tre ambitiösa deltagare.

Motivation handlar mycket om en mental inställning och ett bra sätt att hålla den igång är att hela tiden föreställa sig sina mål. Man lova sig själv en belöning som man sedan kan fokusera på, till exempel en resa till Rom efter 3 månaders italienskalektioner eller kanske en god middag på en vietnamesisk restaurang för varje avklarad månads studier.

Ett annat bra sätt att hålla viljan i gång är att plugga i sällskap med andra. Är man två personer eller till och med en liten grupp kan man egga på och uppmuntra varandra liksom öva på det man lärt sig tillsammans. Vissa sätter till och med upp ett ”straffsystem” inom gruppen där den som skolkar måste bjuda de andra på en drink o s v.

Att skaffa bekanta som endast talar det språk man vill lära sig är bland det bästa man kan göra; det har länge skämtats om att den bästa inlärningsmetoden är att skaffa sig en älskare av det önskade språkets nationalitet. Att bli kär i en fransman som bara kan franska eller en spanjorska som bara kan spanska ger plötsligt motivation på topp!

Det kan låta lite konstigt men att verkligen gå in för läxläsning och övning är också bra för motivationsnivån! Ju mer och snabbare man lär sig desto bättre hanterar man språket och det är en belöning i sig själv. Den där tillfredsställande känslan när man för första gången lyckas hålla en mindre konversation är oslagbar. Så kämpa på och njut av belöningen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *