Hur hittar man motivationen?

Precis som när man ska börja träna eller banta kan det snart bli lite si och så med motivationen. Att packa gymväskan ter sig som ett Herkulesdåd och egentligen gör det väl inte så mycket att sätta i sig en liten chokladbit på en onsdag?

etkin-liderlik1Trots att det är roligt att kunna språk kan själva inlärningsprocessen upplevas som vansinnigt tråkig och det är ingen tillfällighet att många språkkurser börjar slutsålda men snart består av endast två eller tre ambitiösa deltagare.

Motivation handlar mycket om en mental inställning och ett bra sätt att hålla den igång är att hela tiden föreställa sig sina mål. Man lova sig själv en belöning som man sedan kan fokusera på, till exempel en resa till Rom efter 3 månaders italienskalektioner eller kanske en god middag på en vietnamesisk restaurang för varje avklarad månads studier.

Ett annat bra sätt att hålla viljan i gång är att plugga i sällskap med andra. Är man två personer eller till och med en liten grupp kan man egga på och uppmuntra varandra liksom öva på det man lärt sig tillsammans. Vissa sätter till och med upp ett ”straffsystem” inom gruppen där den som skolkar måste bjuda de andra på en drink o s v.

Att skaffa bekanta som endast talar det språk man vill lära sig är bland det bästa man kan göra; det har länge skämtats om att den bästa inlärningsmetoden är att skaffa sig en älskare av det önskade språkets nationalitet. Att bli kär i en fransman som bara kan franska eller en spanjorska som bara kan spanska ger plötsligt motivation på topp!

Det kan låta lite konstigt men att verkligen gå in för läxläsning och övning är också bra för motivationsnivån! Ju mer och snabbare man lär sig desto bättre hanterar man språket och det är en belöning i sig själv. Den där tillfredsställande känslan när man för första gången lyckas hålla en mindre konversation är oslagbar. Så kämpa på och njut av belöningen!

Att motivera sina elever

Som pedagog är det viktigt att ha verktygen att motivera sina elever och det gäller alla åldrar. Bara för att en elev är lite äldre och har registrerat sig av egen fri vilja betyder det inte nödvändigtvis att han eller hon kommer att göra alla sina läxor, komma till alla lektioner och plugga med den entusiasm som man kanske skulle önska.

8244819328_c9ddee84edLärare använder sig av olika metoder men förutom att vara bra på att förklara och att han en stor portion tålamod gäller det att hela tiden komma på nya sätt att inspirera sina elever.

Lär känna eleven

Alla människor är olika och har olika intressen, vilket kan vara till stor hjälp för en lärare om han eller hon tar sig tid att lära känna eleven. Har man t.ex en ung man som är intresserad av motorcyklar kan man vinkla lektionerna att handla om resor, reservdelar och kända motorcyklister. En äldre elev som gillar klassisk musik kanske hellre vill läsa och prata om operor runt världen eller vad olika musiktermer heter.

Oortodoxa metoder och minnesteknik

Ett bra sätt att komma ihåg grammatiska regler och nya ord är att använda sig av associationer och minnestekniker som passar olika individer. För en språkstuderande i grekiska kan man t.ex lära ut att bokstaven iota är den minsta i hela alfabetet och att det är därför man säger på svenska ”inte kunna ett jota”. Ska man komma ihåg ordet perno, att ta, på samma språk kan man associera till ett päron som man tar från ett träd. Hitta på egna metoder… de hjälper verkligen.

Annorlunda studiematerial

Förutom de vanliga böckerna finns det massor av annat material tillgängligt i bibliotek, butiker och i digital form online. Avsluta lektionerna med att läsa en paragraf i en fransk skvallertidning eller en brittisk hårdrocksjournal. Lär ut en populär poplåt och sjung den i karaokeversion. Pinsamt, ja, men samtidigt gör det lektionen så mycket roligare. Att göra din lektion annorlunda från andra lektioner kommer att bidra till att eleverna minns just den lektionen extra bra och de kommer lättare att komma ihåg vad som sades under lektionen. Det ska trots allt vara roligt att lära sig språk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.