Världens märkligaste språk

Har man lust att lära sig ett nytt språk men inte känner för de vanligaste som tyska, franska, spanska och italienska eller ens lite ovanligare som swahili eller japanska så finns det en mängd språk i världen som kan anses vara riktigt märkliga. Fördelen med att lära sig något av de här språken är att man kan räkna med en hel del jobb om översättning behövs och att man har den unika positionen att kunna kommunicera med folk i dessa trakter på deras eget vis. Med dessa kunskaper kan man bli den perfekta reseledaren eller turistguiden på plats!

Det handlar alltså inte bara om sällsynta språk som talas av färre än 100 personer, sådana finns det ca 2000 av i världen idag, utan språk som på ett eller ett annat vis är underliga i sin struktur och sitt uttal.

Visselspråken

whistleTro det eller ej med det finns visselspråk i flera olika kulturer. På ön Evia, Greklands näst största efter Kreta, finns det en by där invånarna förutom sitt modersmål fortfarande kommunicerar genom att vissla. Inte bara kortkommandon utan hela meningar och konversationer. Språket anses ha uppkommit som ett hemligt språk under tider av invasion, då lokalborna kunde kommunicera med varandra på stora avstånd utan att fienden förstod ett jota.

Archi

Detta extremt komplicerade språk bygger på ett system som är nästintill omöjligt att bemästra då dess verb kommer i en och en halv miljon böjningsformer! Till råga på allt har man dessutom en hel del märkliga ljud liksom 26 vokalljud och ca 80 konsonantljud. Archi talas i några ryska byar i nordöstra Kaukasus.

Xhosa

Ett sydafrikanskt språk som blev känt världen över i och med filmen Gudarna måste vara tokiga från 1980-talet. Det som karaktäriserar detta språk är de klickljud som det innehåller; hela 18 konsonanter består av olika slags klickljud som görs med tungan. Dessutom har man många olika toner för varje ord, vilket kan ändra ordets betydelse radikalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.